У Вінниці презентували першу гастрономічну мапу Міста ідей
У Вінниці презентували міську гастрономічну мапу «Смачна Вінниця». Її надрукували накладом 7 тисяч примірників і будуть розповсюджувати безкоштовно.
Гастромапа – це нова туристична карта Вінниці, на якій позначено 38 закладів гостинності (ресторанів, барів та кав’ярень), а також пам’ятки архітектури, цікаві атракції та музеї. Видання складається у компактний кишеньковий формат і має зручну систему навігації: позначки-піктограми дозволяють зорієнтуватися щодо розміщення туристичних об’єктів по місту, а також отримати інформацію про фірмові страви та контакти закладів гостинності. Загалом випуск гастромапи має на меті посилити та продемонструвати різноманіття вінницької гастрономії.
Розробкою гастрономічної мапи «Смачна Вінниця» займались:
- департамент маркетингу міста та туризму
- «Офіс туризму Вінниці»
- «Вінницька асоціація гостинності ХлібСіль».
Друк мапи здійснювався за кошти рестораторів. А презентували її 3 листопада у підвальному конференцзалі готелю «Франція». Серед запрошених гостей були представники закладів гостинності, музейники, гіди та готелярі міста.
Сфера гостинності загалом і ресторанний бізнес зокрема є важливою складовою економічного фронту, який забезпечує роботою людей та сплачує податки до бюджету. Хочу нагадати, що вінницькі заклади з перших днів повномасштабного вторгнення активно включились у допомогу, безкоштовно годуючи ВПО, бійців та волонтерів. І ми сподіваємось, що цей наш новий спільний продукт, – гастромапа “Смачна Вінниця”, – стане додатковим інструментом та імпульсом у їх роботі, – каже голова ГО «Вінницька асоціація гостинності ХлібСіль» Інна Кривешко.
Прикметно, що вінницька гастромапа – перша друкована карта, адаптована до реалій воєнного часу. У ній розміщені позначки про заклади, які функціонують як тимчасові укриття під час повітряних тривог.
За словами директора департаменту маркетингу міста та туризму Олександра Вешелені, саме ресторанні заклади одними з перших відгукнулися на запит міської ради щодо забезпечення додаткових місць для укриття тих, хто прогулюється містом у денний та вечірній час або долучається до пішохідних екскурсій різними частинами Вінниці.
Досвід нашої взаємодії позитивно оцінила професійна спільнота гостинності України, і ми маємо шанс ще більше привернути увагу до соціальної відповідальності вінницьких рестораторів і їхню включеність в розвиток туристичної пропозиції міста, – відзначив очільник департаменту. – Ще кілька років тому було складно порекомендувати нашим гостям місця, які обов’язково варто відвідати для відчуття “смаку” Вінниці. З того часу сформувався певний перелік must eat і must drink, який варто спробувати у Вінниці: страви подільської кухні, страви з вишнею, солодощі, настоянки, вінницьке вино чи пиво. Віднині ми маємо ретельно скомпоноване й авторитетне видання (онлайн та офлайн), яке може швидко зорієнтувати любителів гастрономічних вражень та атмосферних закладів.
Які заклади представлені в гастромапі
Туристична гастромапа є логічним продовженням проєкту Вінницький стандарт гостинності (ВСГ). Відповідно основу мапи склали заклади-підписанти меморандуму ВСГ, які вже впроваджують 8 кроків до серця гостей. Також при відборі зверталася увага на наявність у меню автентичних страв, на атмосферу та рівень сервісу як важливих складових туристичних вражень. У результаті в гастромапі представлено 38 закладів гостинності, декотрі з яких є мережевими.
Що рекомендують спробувати укладачі мапи
Найперше, що варто спробувати, відвідуючи Вінницю, – це легендарні страви подільської кухні (картопля по-уланівськи, зіньківська ковбаса та вінницьке сало), а також страви з вишнею (наприклад, борщ), що є вінницьким гастросимволом. Заклади, де є подібні страви, позначені у гастромапі двома піктограмами: вишеньками та шматочком сала.
Також біля кожного із закладів гостинності укладачі вказали фірмову страву. Це деталь, що розкриває концепцію, формат та середній чек закладу. Серед суто локальних позицій – старовінницький суп з телятиною в тісті, форшмак «Єрусалимка», пивна юшка з білими грибами, щічки яловичі з вишнею, подільський улич, манзарі з домашнім сиром та зеленню і навіть хачапурі по-подільськи.
Перебуваючи у Вінниці або завітавши до Міста ідей, можна скуштувати авторські інтерпретації котлети по-київськи, кримського чір-чіра з телятиною, польського журека у свіжоспеченому хлібі, мексиканського фахітос, французького сиру фурм д’Амбер із запеченою грушею, італійської пасти Карбонара в головці пармезану.
Для любителів м’ясних страв у гастромапі «Смачна Вінниця» представлена качина ніжка конфі з ожиновим соусом, медові реберця і печене вепрове коліно. А якщо до смаку рибні страви, укладачі радять спробувати філе дорадо з овочами, стейк лосося з кабачковим пюре чи хоспер стейк з осетра.
Серед фірмових страв є й улюблені багатьма бургери, піци, роли, голубці і деруни. А для фанатів солодкого – сирники у шоколадно-кокосовому соусі та меренга київська. Творці мапи впевнені, що кожен знайде щось для себе і відчує Вінницю на смак.
Для кого розробили гастромапу
Цільова аудиторія проєкту – це перш за все вінничани, які під час воєнного стану через обмеження власних туристичних поїздок можуть краще пізнавати рідне місто: ходити на гастроекскурсії, відвідувати музеї і заклади поруч з ними, куштувати страви різноманітних кухонь. Таким чином вони отримують туристичний досвід, не покидаючи Вінниці.
Також проєкт спрямований на аудиторію внутрішніх туристів і переселенців. Під час повномасштабної війни українці продовжують подорожувати, хоч і не так активно. Адже подорожі – це змістовний відпочинок, який дозволяє трохи відволіктися, покращити психологічний стан та отримати яскраві враження.
Де її можна отримати
Для безкоштовного розповсюдження видання розмістять у закладах-учасниках гастромапи, музеях, центрах дозвілля та найпопулярніших готелях (за рейтингами онлайн-платформ). Також отримати карту можна буде під час екскурсій від Офісу туризму Вінниці та при замовленні подарунків з платформи BYVI. Онлайн-версію туристичної гастрономічної мапи «Смачна Вінниця» з переліком місць поширення друкованої версії можна переглянути за посиланням.
Які подальші плани творців гастромапи
Друкована мапа – це лише початок нашої системної роботи з закладами гостинності, – говорить директорка КП “Офіс туризму Вінниці” Тетяна Маєвська. – У зимово-весняному міжсезонні ми розвиватимемо популярний напрямок гастроекскурсій і допомагатимемо автентичним та концептуальним закладам знаходити нових поціновувачів.
Вже незабаром буде оголошено цікавий конкурс серед тих, хто користуватиметься новою гастромапою. Також на туристичних сторінках Visit Vinnytsia започаткують постійну рубрику «Смачна Вінниця», де знайомитимуть читачів зі стравами локальної кухні і яскравими місцями, де їх можна скуштувати.
Нагадаємо, гастромапа має зручну систему навігації та позначки-піктограми, які дозволяють орієнтуватися щодо розміщення об’єктів по місту, а також отримати інформацію про фірмові страви та контакти закладів гостинності.