Чотири елементи внесли до реєстру «Нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади»
У Центрі культури та дозвілля Калинівської міської ради відбулося засідання експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади. Ще чотири елементи поповнили місцевий реєстр «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади».
Про це 24 жовтня повідомили у Калинівській міській раді.
Цього разу експертна рада розглянула ще чотири елементи:
- «Традиція поминального обряду – Розгори» у селі Дружелюбівка;
- «Культура приготування пиріжків з квасолею та маком» у селі Уладівське;
- «Культура приготування традиційної страви – Формуга» у селі Лісова Лисіївка;
- «Традиція приготування вареників зі сливками на Святий вечір» у селі Черепашинці.
Представники старостинських округів представили свої елементи, розповіли наскільки вони популярні у їх селах, ознайомили із опитуванням, які провели поміж жителів сіл. Члени комісії та гості мали можливість скуштувати страви, рецепти яких передаються із покоління в покоління. Одноголосним рішенням члени експертної ради внесли до місцевого реєстру «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади» усі чотири представлених елементи, – повідомили у міськраді.
Відтепер до місцевого реєстру «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади» вже внесли дев'ять елементів:
- «Технологія виплітання дідухів» у селі Мирному;
- «Оберегову традицію на Зелені свята» у селі Корделівці;
- «Павлівська квасоля», «Культура приготування страви пиза» у селі Котюжинцях;
- «Культура приготування традиційної страви джур» у селі Бережани;
- «Пісню на основі легенди про Сальницьке чудо – пісня про Хрест»;
- «Традиція поминального обряду – Розгори» у селі Дружелюбівка;
- «Культура приготування пиріжків з квасолею та маком» у селі Уладівське;
- «Культура приготування традиційної страви – Формуга» у селі Лісова Лисіївка;
- «Традиція приготування вареників зі сливками на Святий вечір» у селі Черепашинці.
Нагадаємо, пшоняна каша на молоці, з маком маслом та солодкою яєчною заливкою – «Зозуля». Її понад сто років готують у Дашківцях, що на Вінниччині.