На Калинівщині внесли чотири елементи до місцевого реєстру «Нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади»

Чотири елементи внесли до реєстру «Нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади»

17:29 24.10.2024

У Центрі культури та дозвілля Калинівської міської ради відбулося засідання експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади. Ще чотири елементи поповнили місцевий реєстр «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади».

Про це 24 жовтня повідомили у Калинівській міській раді. 

Цього разу експертна рада розглянула ще чотири елементи: 

  • «Традиція поминального обряду – Розгори» у селі Дружелюбівка;
  • «Культура приготування пиріжків з квасолею та маком» у селі Уладівське;
  • «Культура приготування традиційної страви – Формуга» у селі Лісова Лисіївка;
  • «Традиція приготування вареників зі сливками на Святий вечір» у селі Черепашинці.

Представники старостинських округів представили свої елементи, розповіли наскільки вони популярні у їх селах, ознайомили із опитуванням, які провели поміж жителів сіл. Члени комісії та гості мали можливість скуштувати страви, рецепти яких передаються із покоління в покоління. Одноголосним рішенням члени експертної ради внесли до місцевого реєстру «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади» усі чотири представлених елементи, – повідомили у міськраді. 

На Калинівщині внесли чотири елементи до місцевого реєстру «Нематеріальної культурної спадщини Калинівської територіальної громади»

Відтепер до місцевого реєстру «Нематеріальна культурна спадщина Калинівської територіальної громади» вже внесли дев'ять елементів:

  • «Технологія виплітання дідухів» у селі Мирному;
  • «Оберегову традицію на Зелені свята» у селі Корделівці;
  • «Павлівська квасоля», «Культура приготування страви пиза» у селі Котюжинцях;
  • «Культура приготування традиційної страви джур» у селі Бережани;
  • «Пісню на основі легенди про Сальницьке чудо – пісня про Хрест»;
  • «Традиція поминального обряду – Розгори» у селі Дружелюбівка;
  • «Культура приготування пиріжків з квасолею та маком» у селі Уладівське;
  • «Культура приготування традиційної страви – Формуга» у селі Лісова Лисіївка;
  • «Традиція приготування вареників зі сливками на Святий вечір» у селі Черепашинці.

Нагадаємо, пшоняна каша на молоці, з маком маслом та солодкою яєчною заливкою – «Зозуля». Її понад сто років готують у Дашківцях, що на Вінниччині.

Читайте також

З Калинівки передали два дизельні генератори українським захисникам
З Калинівки передали два дизельні генератори українським захисникам
Детальніше
Калинівський ансамбль став лауреатом Всеукраїнської премії ім.Руданського
Калинівський ансамбль став лауреатом Всеукраїнської премії ім.Руданського
Детальніше
Калинівка поповнила комунальний автопарк - придбала новий сміттєвоз
Калинівка поповнила комунальний автопарк - придбала новий сміттєвоз
Детальніше
На Вінниччині суд оголосив вирок у справі священника московського патріархату
На Вінниччині суд оголосив вирок у справі священника московського патріархату
Детальніше
На фронті загинув 28-річний калинівчанин — два роки непохитно захищав рідну землю
На Луганщині загинув 27-річний боєць з Вінниччини Петро Осадчук
Детальніше
Поранені захисники отримали гостинці від Калинівської громади
Поранені захисники отримали гостинці від Калинівської громади
Детальніше