Цікава історія бренду віскі Tullamore Dew
В Ірландії є декілька компаній із виробництва класичного віскі, які працюють століттями. Серед таких брендів — Tullamore Dew. Односолодові та купажовані алкогольні напої цієї марки експортуються до 85 країн, маючи попит серед поціновувачів справжнього ірландського віскі. Щорічно компанія реалізує понад 2 млн пляшок. У цій статті ми розповімо про особливості віскі Tullamore Dew.
Коли з'явився бренд Tullamore Dew
1829 року молодий підприємець Майкл Моллой відкрив у місті Талламор винокурню. Перші зразки віскі, названого на честь міста, виявилися настільки вдалими, що незабаром продукція стала популярною в усій Ірландії. Після смерті Моллоя управління перейшло до Бернарда Дейлі. Він призначив нового керівника — Деніела Е. Вільямса, який зробив багато для модернізації компанії: оснастив винокурню телефонним зв'язком, провів електрику, збудував складські приміщення та завод із розливу готової продукції. Завдяки його зусиллям ірландський сорт віскі потрапив на ринки Франції, Німеччини та США. Щоб відзначити внесок Вільямса у розвиток справи, Дейлі вирішив додати ініціали керівника DEW до назви Tullamore. Так з'явилася назва Tullamore Dew. Також деякі дослідники стверджують, що «dew» означає «свіжість», символізуючи освіжаючий смак алкогольного напою. З початку XX століття компанія пережила багато криз. Лише наприкінці 50-х років минулого століття бренд почав знову розвиватися, оскільки перейшов у власність холдингу Powers. А в середині 90-х бренд став частиною корпорації Cantrell & Cochrane.
Особливості виробництва Талламор Дью
Віскі цього бренду виробляють за класичною технологією — методом потрійної дистиляції. До складу односолодових напоїв входить ячмінь, що вирощується на землях графства Оффелі. Після дистиляції алкоголь витримується в дубових бочках протягом декількох років, набуваючи м'якого смаку з солодкуватим посмаком. Купажовані зразки готують шляхом змішування зернових та односолодових спиртів із різним терміном витримки. В асортименті Tullamore Dew є понад 10 різних сортів напоїв. На сайті інтернет-магазину Маудау можна придбати односолодові та купажовані віскі з терміном витримки 10, 14, 18 та більше років. Особливо популярний напій міцністю 40%. Він витримується щонайменше 3 роки в бочках з-під хересу та бурбону. Колір — бурштиновий. У смаку відчуваються нотки деревини, солод і ваніль. В ароматі можна розрізнити лимон та спеції.
Як правильно пити
Перед подачею рекомендується охолодити напій до +18–20 °C. Розбавляти водою або класти лід у келихи не варто. Найкращі гастрономічні пари для класичного ірландського віскі — це різноманітні морепродукти та запечене м'ясо. Особливо добре з алкоголем поєднується копчений лосось. Якщо ж напій подається як дижестив, на роль закуски можна запропонувати гостям чорний шоколад і не надто солодкі фрукти.