В області виробляють понад 100 кг ягід із розрахунку на кожного вінничанина
В Україні промислове виробництво фруктів складає 16,8%. Таку думку висловила Інна Сало, доктор економічних наук, передає agrotimes.ua.
Помітне місце сільськогосподарських підприємств лише з виробництва яблук — 7,4 кг на особу в рік. Однак це в 2,7 раза менше за господарства населення. В Україні з виробництва плодів і ягід вирізняються регіональні лідери — Вінницька, Чернівецька, Хмельницька, Дніпропетровська, Закарпатська області. Разом їхній валовий збір у 2020 році досягнув майже 50% загального виробництва країни, — розповідає Інна Сало.
За її словами, лідером з виробництва плодів і ягід на особу в 2020 році була Чернівецька область — 199 кг. Спостерігалися високі показники у Хмельницькій, Вінницькій та Закарпатській областях — 111−191 кг. Найменше виробляли плодів і ягід з розрахунку на особу в рік у Чернігівській, Сумській, Донецькій, Харківській, Миколаївській та Луганській областях — 16−34 кг.
Така варіація пояснюється різницею в географічному розміщенні плодових насаджень, чисельності населення, кількості домогосподарств тощо. Рівень споживання плодів і ягід на особу в рік через міжрегіональний експорт-імпорт продукції суттєво відрізняється від рівня виробництва, — підсумувала експертка.
Нагадаємо, ягідний сезон під загрозою.