В лісах Вінниччини почали підгодовувати диких тварин
Протягом літніх та осінніх місяців лісовики усіх лісгоспів проводили заготівлю корму для диких тварин. Минулого року лісівники держлісгопів Вінниччини для підгодівлі диких тварин заготовили сіно, зерно, гарбузи, жолуді й не тільки.
Понад 200 тонн сіна, понад 100 тис. шт. гіллячкового корму, приблизно 200 тонн кукурудзи в качанах, 150 тонн зерна ячменю, вівса та зерновідходів, коренеплодів – майже 140 тонн, а для мешканців вольєрів – додатково гарбузи, жолуді, люцерну та силос - саме стільки корму заготовили для тварин на Вінниччині.
Гіллячковий корм, який називають ще віниками, заготовляють з різних порід дерев та трав’яних рослин: липа, береза, верба, осика, дуб, кропива, топінамбур. Кормові віники зв'язують, а потім розпочинається сушіння. Крім того, що лісівники заготовляють корм, створюють кормові ремізи – спеціальні ділянки, де висівають для тварин багаторічні трави, зернові, які залишають для тварин незібраними, приміром, кукурудзу. Тут звірина може самостійно добувати корм, не пошкоджуючи взимку молоді лісові культури.
Лісівники та єгері держлісгопів Вінниччини розвозять та викладають корми у спеціально пристосованих місцях – підгодівельних майданчиках, годівницях. Тварини звикають до конкретного місця і саме до нього приходять підкріпитися у морозну зиму. Сіль кладуть у спеціально споруджені солонці або на пеньки, — інформує пресслужба Вінницького Обласного управління лісового та мисливського господарства.
Частину смаколиків лісівники все ж закуповують, наприклад, сіль. Цей природний мінерал необхідний для здоров’я диких тварин. Рослиноїдні тварини, особливо копитні, відчувають нестачу солі не тільки взимку, але й літом, тож солонці поповнюються регулярно.
Лісівники Вінниччини підгодівлю диких тварин розпочинають у зимовий період. Як правило, часові рамки підгодівлі визначаються у залежності від конкретних кліматичних умов: початок визначає випадання першого снігу, триває підгодівля 100-120 днів. Така допомога утримує дичину від міграції, дозволяє звірині успішно перезимувати та привести навесні здорове молоде потомство, розповідає завідувач сектору мисливського господарства.
Нагадаємо, лісівники у Вінницькій області встановлюють годівниці для диких тварин та наповнюють їх запасами. Їжу для зимової підгодівлі звірів заготовлюють ще влітку.