Щоб не здавати молоко за копійки, вінницькі селяни створили молочарню
Мізерна вартість молока та безробіття. Опинившись в таких умовах мешканці села Городище, що на Вінниччині не опустили руки. Зібралися гуртом та створили власну молочарню. Там виготовляють сметану, сир та бринзу.
Ідея такого проєкту з’явилась від безвиході: молоко приймають за копійки, тож багато людей почали продавати корів. Тепер же селяни, маючи власну справу, заробляють непогані для села кошти.
Тут у нас холодильна камера, тут в нас зберігається творог, на даний час його немає, то будемо відливати, а тут молоко відстоюється, сметана, - розказує й показує журналістам місцева мешканка Людмила Христич.
Створили соціальне мініпідприємство на місці старої амбулаторії, яка уже тріщала по швах.
Це приміщення було дуже спустошене, тут все валилося, вікон не було, дверей ми ті, що вхідні ми обходили залазили через вікно, бо не було як зайти, все заросло бур’янами, ми це сам склалися, зробили ремонт, почали виробляти продукцію, - додає мешканка села.
Допомогли селянам і колишні жителі села. Наразі ж приміщення не впізнати. Тут побудували чотири печі, де відігрівають прокисле молоко. Також закупили кілька холодильників для готових продуктів.
За підрахунками селян, завдяки молочарні вартість молока вдалось збільшити у півтора-два рази. Адже зараз заготівельники приймають молоко по 6-7 грн за літр. Тож тримати та доглядати корів просто невигідно. А от переробляючи продукт, заробляють щонайменше по 10 000 гривень в місяць кожен. Увесь облік ведуть у спеціальних зошитах.
Людина отримує в залежності від того скільки вона принесла молока. От принесла 10 літрів молока, і вона за ті літри отримала гроші, - говорить інша мешканка села Тетяна Голубецька.
За тиждень селяни виготовляють близько 200 кілограмів сиру та 100 кілограмів сметани. За вторговані кошти живуть, і утримують молочарню.
Гроші йдуть на світло, воду, дрова, трошки лишається на ремонт, - пояснює Людмила Христич.
Нині у молочарні працює п'ять господинь. Усі їхні продукти на 100% натуральні. Вимовляють їх дідівськими методами: сметану без сепаратора, а сир лише в печі.
Піч - це дуже важливо, тому творог дуже гарно пахне, він там гарно випрасується у печі, ви такого ніколи не зробите в мікрохвильовці, - пояснює місцева мешканка Надія Тиворська.
До речі, дохід від продукції, що виробляють селяни, не оподатковується. Адже він сумарно не перевищує 50 мінімальних заробітних плат.
Нагадаємо, ідея такого бізнес-проєкту з’явилась від безвиході. Селяни порадились і вирішили не здавати молоко, а переробляти його. Так і виникло соціальне підприємство - місцева молочарня.