На Вінниччині зафіксують випадки ботулізму: як вберегти себе від хвороби

На Вінниччині зафіксують випадки ботулізму: як вберегтися від хвороби

17:20 04.07.2022

Щороку на Вінниччині реєструються випадки захворювання на ботулізм. Так, за шість місяців цього року в області зареєстрували три випадки ботулізму: у Тростянецькій, Городківській та Чернівецькій громадах.

Про це повідомляє Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

У всіх випадках хворіли дорослі, пов’язане захворювання із вживанням продукції домашнього виготовлення. Загалом по Україні цьогоріч 15 осіб госпіталізували до лікарень з вказаним діагнозом. Випадків, пов'язаних із вживанням харчових продуктів промислового виробництва, не зареєстровано.

Симптоми хвороби

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 7-24 години після споживання зараженої їжі: порушення близького зору, двоїння в очах, сильно виражена сухість у роті, важкість ковтання, підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Профілактика ботулізму

Важливим етапом профілактики ботулізму є дотримання чистоти сировини: чим ретельніше відмито городину перед консервуванням або рибу перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму. Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках в домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову та лимонну кислоти, оскільки збудник ботулізму не любить кисле середовище.

Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів. При консервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°C п'ять хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°C не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою.

Окрім того, не варто купувати виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену/копчену/солону рибу, гриби й інших продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.

З метою запобігання харчовим отруєнням необхідно дотримуватись таких рекомендацій:

  • не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
  • швидкопсувні продукти зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
  • ретельно проварювати, тушкувати та просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням;
  • сирі та варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем;
  • захищати харчові продукти та продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді.

Нагадаємо, на Вінниччині з початку цього року зареєстрували 19 випадків зараження хворобою Лайма. Усі вони пов’язані з укусом кліщів. Інкубаційний період складає від трьох днів до року.

Embedded thumbnail for На Вінниччині зафіксують випадки ботулізму: як вберегтися від хвороби

Читайте також

Медичні заклади Вінниччини отримують 11 наркозно-дихальних апаратів
Медичні заклади Вінниччини отримують 11 наркозно-дихальних апаратів
Детальніше
День боротьби з діабетом покращення життя хворих, профілактика та інноваційні рішення
День боротьби з діабетом: покращення життя хворих, профілактика та інноваційні рішення
Детальніше
На Вінниччині провели захід присвячений ментальному здоров’ю та створенню «щоденників стійкості»
На Вінниччині говорили про ментальне здоров’я та створення «щоденників стійкості»
Детальніше
На Вінниччині спостерігається низький рівень захворюваності на грип
На Вінниччині спостерігається низький рівень захворюваності на грип
Детальніше
Чому погіршується зір у дітей профілактика та лікування косоокості та короткозорості
Чому погіршується зір у дітей: профілактика та лікування косоокості та короткозорості
Детальніше
Чому електронні сигарети небезпечні пульмонолог Анастасія Загоренко про здоров’я легень
Чому електронні сигарети небезпечні: пульмонолог Анастасія Загоренко про здоров’я легень
Детальніше