На Вінниччині відбувся перший кулінарний фестиваль "Картопля по-уланівськи"
21 серпня в Уланівській громаді пройшов перший Всеукраїнський кулінарний фестиваль "Картопля по-уланівськи". Футбольне поле в селі Уланові перетворилося на святкову локацію - тут зібралися і жителів громади, і гості з різних районів області та інших регіонів України.
Ініціювали проведення фестивалю т.в.о. Уланівського сільського голови, секретар Уланівської сільської ради Олександр Гоцуляк і депутатка обласної Ради Ірина Івасюк.
Не тільки в Україні, а в усьому світі – в Німеччині, Канаді, США, Бразилії, Ізраїлі, навіть в Австралії – знають страву картопля по-уланівськи, готують вдома та включають до меню ресторанів, - розповідає Ірина Івасюк. – Але мало хто донині знав, що рецепт цієї картоплі був створений на Вінниччині в Уланові простою селянкою Глафірою Дорош. Тепер завдяки нашому фестивалю стане відомим і село Уланів. Вірю, що така "родзинка" дасть поштовх розвитку громаді, можливість заробляти кошти для поліпшення інфраструктури, перспективу залучати інвесторів для реалізації амбітних проєктів.
Ірина Івасюк передала всім жителям Уланівської громади та Хмільницького району вітання голови обласної Ради Вячеслава Соколового з першим Всеукраїнським фестивалем на їхній території та прийдешніми святами - Днем Державного Прапора та Днем Незалежності України - та побажання успіхів і процвітання.
Зробити Уланівську громаду успішною та комфортною - це мрія та мета очільника громади Олександра Гоцуляка. Він переконаний, що картопля по-уланівськи має стати брендом місцини, де страва народилася, та сприяти розвитку туризму, а відтак – і економічному розвитку.
Ідея фестивалю в мене виникла рік тому, - згадує Олександр Гоцуляк, - коли в період жорсткого карантину я об`їжджав всі місцеві села як координатор спецфонду "СтопВірус". А коли став секретарем сільської ради, з`явилася можливість цей задум реалізувати. Наш фестиваль згуртовує громаду. Сьогодні тут представлені всі старостинські округи, всі 36 сіл громади презентують різні страви, приготовлені за рецептами Глафіри Дорош. Я бачу, що люди задоволені, в них прекрасний настрій. І це варто всіх наших зусиль. Нам є чим порадувати наших гостей. Треба починати з малого, щоб наш фестиваль, як і наша страва, став відомим на весь світ.
Привітати Уланівську громаду зі святом приїхав Вінницький міський голова Сергій Моргунов.
Рецепт картоплі по-уланівськи обов`язково має бути включеним до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України, - переконаний Сергій Моргунов. – Символічно, що фестиваль відбувається напередодні Дня Незалежності України – свята гідності, свободи, демократії, дня національної єдності та національної ідентичності. Хочеться, щоб у наступні роки фестиваль набував ще більших масштабів, щоб сюди приїжджали люди з усіх куточків України та з усіх континентів.
Голова Хмільницької районної ради Юрій Слабчук подякував ініціаторам, організаторам та всім, хто долучився до проведення кулінарного фестивалю в Уланові.
Сьогодні ви дали нам прекрасну можливість зануритися в колоритну українську атмосферу, - сказав Юрій Слабчук. – Такими святами ми відкриваємо нову сторінку розвитку наших громад.
Гості фестивалю із задоволенням дегустували картоплю по-уланівськи в її різних модифікаціях та інші популярні страви, приготовлені професійними кухарями та кулінарами-аматорами. Для них провів майстер-клас Ігор Місевіч - зірка телепроєкту "МайстерШеф". Були й творчі презентації сіл, що входять до складу Уланівської громади; музичні та спортивні конкурси; виступи популярних музичних колективів – гуртів "Глорія", "Водограй", "Медовий Полин" і сольних виконавців.
Надзвичайно цікавою стала екскурсія до мінімузею Глафіри Дорош, яку проводила внучка авторки рецепту картоплі по-уланівськи Наталя Дорош.
Жінка розповіла, що її бабуся в 70-х роках минулого століття працювала кухарем у сільському кафе. До села раптом приїхало "високе начальство", а в Глафіри на кухні були тільки начищена картопля та соус для пиріжків із горохом. Кухарка ці компоненти поєднала, і вийшла надзвичайно смачна справа, яка вразила гостей. Уже потім до Уланова приїхав журналіст із газети “Известия”. Згодом у виданні була опублікована стаття, присвячена уланівській картоплі. До Глафіри Дорош прийшла слава, вона стала єдиним орденоносцем СРСР, яка отримала Орден Трудового Червоного прапора за кулінарний винахід.
У моєї бабусі в житті двічі була можливість назавжди поїхати з Уланова, - поділилася цікавими фактами з біографії родички Наталя Дорош. – Перша, коли в неї закохався француз і запропонував їй поїхати з ним на його батьківщину. Це було в Німеччині, куди юну Глафіру під час Другої світової війни на роботу вивезли німці. Але бабуся відмовилася та повернулася до рідного села. Вдруге їй запропонували залишити Уланів, коли вона їздила отримувати орден. Але Уланів на столицю вона не проміняла, бо жила рідним селом, жила своїм єдиним сином, якого, на жаль, дуже рано не стало. Ось такою вона була патріоткою свого села. Сьогодні Уланівська громада своєю згуртованістю і в роботі, і під час святкування довела, що її головний скарб і унікальність – її люди.
Нагадаємо, В Уланівській громаді вибори ледь не зірвали через суд.