Де місце Вінниці на кулінарній карті України

Де місце Вінниці на кулінарній карті України

11:41 26.02.2021

Українська кухня — гастрономічний тренд чи повсякденна реальність? Насправді українці не знають своєї кухні — такого парадоксального висновку дійшов Євген Клопотенко, вивчаючи місцеві продукти й традиції. досліджуємо джерела українського кулінарного тренду — гастрономічну карту України.

Відповідну карту склало й оприлюднило видання “НВ”.

Національна кухня — більше, ніж їжа. Це те, що допомагає нам ідентифікувати себе, як націю, — розповідає Євген Клопотенко, який своєю основною метою поклав покращення культури харчування в Україні. — Я відкрив ресторан української кухні без стереотипів "100 років тому вперед", де показую людям те, якою була б українська кухня, якби не було Радянського Союзу.

Кожен регіон України має свої особливості в кулінарних традиціях: десь дивують незвичайними інгредієнтами, а інші області віртуозно вправляються з простими продуктами. Однак широке поле для кулінарних пошуків та експериментів є в кожному регіоні. Полтавська, Вінницька, Дніпропетровська, Кіровоградська та Черкаська області відмінні тим, що не межують з іншими країнами, а тому кулінарні традиції в них можна вважати найбільш українськими. Вигадувати тут багато не треба, у Центральну Україну їдьте на ідеальні галушки.

Якщо ви не уникаєте борошна, то до галушок у Полтаві додайте ще пундики та лемішки. У Дніпрі та Кропивницькому скуштуйте їхні особливі борщі, а у Вінниці — картоплю по-уланівськи та горохляники, - каже Євген Клопотенко.

Головними ідентифікаторами вінницької кулінарії Євген Клопотенко вважає такі:

Каша з капустою по-тиманівськи. Козацький польовий наїдок, котрому вже понад 400 років. Спочатку страва готувалася козаками на вогні й з меншої кількості продуктів, згодом жінки збагатили страву додатковими інгредієнтами та перенесли у піч. Тепер же це пшоняна каша з квашеною капустою, шкварками, яйцями та молоком.

Горохляники. Котлетки з вареного перетертого гороху, які в залежності від додаткових інгредієнтів можуть бути і пісними, і ні.

Картопля по-уланівськи. Маленька бульба у фрітюрі з часниковим соусом.

Нагадаємо, кулінарне шоу «Знамениті гурмани».

Читайте також

Страви, як у бабусі! Гастровечір у Lolla Gastro Place
Страви, як у бабусі! Гастровечір у Lolla Gastro Place
Детальніше
Секрети українського виноробства_ інтерв’ю з виноробом Димитрієм Камінським
Секрети українського виноробства: інтерв’ю з виноробом Димитрієм Камінським
Детальніше
Кисломолочний сир: порівнюємо ціни на вінницькому ринку та в супермаркетах
Кисломолочний сир: порівнюємо ціни на вінницькому ринку та в супермаркетах
Детальніше
На Вінниччині хліб подорожчає ще на 5-7%
На Вінниччині хліб подорожчає ще на 5-7%
Детальніше
На Вінниччині різко зросла ціна на моркву
На Вінниччині різко зросла ціна на моркву
Детальніше
Король м'яса Роман Нестерчук ділиться секретами ідеальної романтичної вечері
"Король м'яса" Роман Нестерчук ділиться секретами ідеальної романтичної вечері
Детальніше