Як уникнути отруєння грибами - поради вінничанам

Як уникнути отруєння грибами - поради вінничанам

16:39 16.09.2022

Сезон грибів у самому розпалі. Але слід пам’ятати, що велика кількість грибів є отруйними й вживання їх у їжу може привести до трагічних наслідків, іноді до летальних випадків.

За даними Міністерства охорони здоров’я України більшість випадків отруєння грибами відбувається через те, що люди плутають їстівні види з отруйними. Але не слід забувати, що навіть їстівні види грибів несуть небезпеку, тому що вживання неправильно приготованих, перезрілих та несвіжих грибів також загрожують отруєнням.

Як вберегти себе від отруєння грибами:

  • Найнадійніший спосіб повністю убезпечитись — взагалі відмовитися від вживання грибів, вирощених не промисловим способом;
  • Не варто купувати гриби на стихійних ринках. Краще купувати їх в магазинах, теплицях або спеціалізованих кіосках;
  • Потрібно уважно оглянути гриби: звернути увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • Збирати потрібно лише добре знайомі гриби. За найменшого сумніву потрібно одразу викинути гриб та не залишати його поряд з іншими;
  • Не рекомендується брати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
  • Не можна збирати гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • Не варто збирати гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
  • Не можна куштувати сирі гриби;
  • Вдома потрібно ще раз ретельно перевірити гриби: всі сумнівні треба викинути;
  • Готувати гриби потрібно протягом першої доби після збирання;
  • Варити гриби рекомендується не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • Зберігати страви з грибами варто в холодильнику в емальованому посуді не більше як добу.

Симптоми отруєння виникають по-різному: як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання грибів.

Симптоми отруєння грибами:

  • Різкий біль у животі;
  • Блювота;
  • Діарея;
  • Порушення свідомості й зору;
  • Рясне слиновиділення та галюцинації;
  • Судоми.

Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, тому якщо ви відчули або помітили у близьких будь-який із наведених симптомів, негайно звертайтеся до лікаря.

Зробіть невідкладно

Якщо з’явились перші симптоми отруєння після вживання грибів потрібно:

  • Одразу викликати «швидку» за номером 103;
  • Спробувати викликати блювання;
  • Промити шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив у кров, з організмом);
  • Пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • Прийняти сорбенти.

Рекомендується також обов’язково зберегти залишки грибів або приготованих із них страв, аби прискорити лабораторну діагностику отруєння і призначення лікування.

При появі перших же симптомів отруєння потрібно звернутись до лікаря, – каже директор департаменту охорони здоров’я Олександр Шиш. – Ні в якому разі не можна займатись самолікуванням, оскільки це може призвести до важких наслідків. Також зазначаємо, що не можна вживати у їжу дикі (вирощенні не промисловим способом) гриби маленьким дітям, літнім людям, вагітним та жінкам, що годують грудьми.

Нагадаємо, за процесуального керівництва Гайсинської окружної прокуратури повідомлено про підозру жительці Гайсинського району у злісному невиконанні нею встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною, що спричинило тяжкі наслідки.

Читайте також

Медичні заклади Вінниччини отримують 11 наркозно-дихальних апаратів
Медичні заклади Вінниччини отримують 11 наркозно-дихальних апаратів
Детальніше
День боротьби з діабетом покращення життя хворих, профілактика та інноваційні рішення
День боротьби з діабетом: покращення життя хворих, профілактика та інноваційні рішення
Детальніше
На Вінниччині провели захід присвячений ментальному здоров’ю та створенню «щоденників стійкості»
На Вінниччині говорили про ментальне здоров’я та створення «щоденників стійкості»
Детальніше
На Вінниччині спостерігається низький рівень захворюваності на грип
На Вінниччині спостерігається низький рівень захворюваності на грип
Детальніше
Чому погіршується зір у дітей профілактика та лікування косоокості та короткозорості
Чому погіршується зір у дітей: профілактика та лікування косоокості та короткозорості
Детальніше
Чому електронні сигарети небезпечні пульмонолог Анастасія Загоренко про здоров’я легень
Чому електронні сигарети небезпечні: пульмонолог Анастасія Загоренко про здоров’я легень
Детальніше