У Вінницькій громаді завершили жнивну кампанію ранніх культур
У Вінницькій громаді успішно завершили збирання ранньої групи зернових та технічних культур. Загалом аграрії громади намолотили понад 13,2 тисячі тонн зерна пшениці, ячменю та ріпаку.
Про це повідомили в управлінні розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради.
Погодні умови внесли корективи в хід збиральних робіт, однак злагоджена робота та потужна матеріально-технічна база сільгосппідприємств дозволила провести збір ранніх зернових та ріпаку без суттєвих втрат. Важливо відмітити, що урожайність всіх ранніх зернових культур вище минулорічних показників по громаді, - розповідає начальниця управління розвитку сільських територій департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Наталія Павленко.
Так, урожайність озимого ячменю становить 58,5 ц/га, що на 8,5 ц/га вище, ніж у попередньому році, озимої пшениці - 65,5 ц/га, що на 15,8 ц/га більше проти минулого року, озимого ріпаку - 38,9 ц/га, що на 1 ц/га більше проти минулого року.
Наталія Павленко додає, що на територіях громади ще підлягають обмолоту 2332 га зернових культур (кукурудза - 2332 га) та технічних культур 1707 га (соняшник - 835 га та соя - 872 га).
Попри завершення жнивної кампанії, робота на полях в аграріїв не зупиняється і наразі вони активно проводять підготовку до посіву озимих зернових та технічних культур під урожай 2024 року. Аграрії вже другий рік поспіль сіють і збирають урожай в умовах повномасштабної війни. Найбільший виклик зараз - відсутність можливості експортувати збіжжя, до якого додався ще й брак робочої сили, адже чимало працівників боронять нашу державу, - зазначає вона. - Однак, виростивши в умовах війни непоганий врожай, аграрії сподіваються, що його вдасться продати, зокрема, й на експорт.
Нагадаємо, великі, яскраві та дуже солодкі. Такими кавунами можуть ласувати вінничани, і вирощують їх не за сотні кілометрів, а у самому місті. Одне з фермерських господарств нашого міста вирішило спробувати вирощувати баштану культуру. За сезон побачили усі її переваги та недоліки. Зокрема, кажуть, соковиті плоди дуже полюбляють спеку і вдень, і вночі.