У Вінниці запускають пілотний проєкт з моніторингу трансжирів у харчових продуктах
Вінниця – один з п’яти регіонів-учасників пілотного проєкту з моніторингу трансжирів у харчових продуктах.
Про це інформує Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Споживання трансжирів, вироблених у промисловий спосіб, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, підвищує ризик розвитку ішемічної хвороби серця й інших неінфекційних захворювань. Відтак важливо постійно перевіряти вміст трансжирів в харчових продуктах. Саме тому сьогодні на базі Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб стартувало навчання в рамках програми з моніторингу трансжирних кислот, — йдеться у повідомленні.
Фахівців вінницької лабораторії санітарно-гігієнічних та фізичних досліджень, а також фахівців Миколаївського ОЦКПХ навчають та консультують представники ВООЗ Карла Мотта (Національний інститут охорони здоров’я, Португалія), доктор Браян Гонзалес (Вагенінгенський університет, Нідерланди) та національний координатор з питань неінфекційних захворювань Андрій Скіпальський.
Зменшення споживання трансжирів є дійсно важливим питанням громадського здоров’я. Постійний моніторинг допоможе зрозуміти, наскільки виробники дотримуються вимог законодавства щодо обмеження їх рівня в харчових продуктах, а також дозволяє споживачам вибрати більш корисні продукти та краще контролювати рівень вмісту шкідливих кислот, а відтак профілактувати неінфекційні хвороби – каже генеральний директор Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб Ігор Матковський.
Загалом є п’ять регіонів-учасників пілотного проєкту з моніторингу трансжирних кислот у продуктах харчування:
- Львівський,
- Миколаївський,
- Дніпропетровський,
- Черкаський,
- Вінницький.
Нагадаємо, у Вінниці розповіли про результати моніторингу медзакладів області за Програмою медичних гарантій Національної служби здоров'я України. Захід відбувся у межах Проєкту USAID підтримки реформи охорони здоров'я.