У Вінниці відбувся перший Пироговський пікнік
4 вересня на території Національного музею-садиби М.І. Пирогова пройшов перший Пироговський пікнік, в рамках якого вінничани та гості міста змогли перенестися у атмосферу доби ХІХ століття.
Микола Іванович Пирогов — учений зі світовим ім’ям, який останні 20 років життя провів під Вінницею у мальовничій садибі “Вишня”. Її будівлі та парк збереглися до нашого часу і зараз є частиною комплексу Національного музею-садиби М.І. Пирогова, який вважають головним культурно-туристичним магнітом Вінниці.
Тематичний Пироговський пікнік, який відбувся у суботу, був ініційований у 2020 році колективом музею-садиби та громадською організацією “Клуб подільської кухні” на туристичному хакатоні TourMix. Проєкт підтримала Вінницька міська рада в рамках реалізації Стратегії розвитку туризму до 2030 року.
Подія пройшла у мультиформаті, поєднавши кілька тем та активностей. День розпочався ретро-пікніком, який для охочих перевтілитися у персонажів минулих епох організували представниці Вінницького товариства любителів вінтажу Юлія Фіор та Міла Поворознюк. Пізніше вони ж провели для відвідувачів лекцію з чайного етикету ХІХ століття, вчили грати в крокет і танцювати історичні танці. Дослідниця та голова ГО “Клуб подільської кухні” Олена Павлова розповідала про місцеві особливості споживання напоїв у минулому і провела майстер-класи з приготування трав'яного чаю “Бадьорий ранок”, кави з рослинним молоком та фруктового чаю з листям м'яти та медом. Разом з актором обласного театру Богданом Костюком вони зустрічали гостей в образах власників садиби – Олександри та Миколи Пирогова. Охочі могли зробити фото на згадку з усіма костюмованими персонажами заходу. Одним із ключових моментів цього дня була презентація книги-довідника “За рецептами Миколи Пирогова”, створеної науковим співробітником музею Олегом Кланцою та виданої в рамках конкурсу соціокультурних грантів Вінницької міської ради. Пізніше тему життя та діяльності хірурга розкрила лекція “Про що розповідають щоденники Миколи Пирогова”. Паралельно, протягом усього дня екскурсоводи розповідали гостям про будинок, музей-аптеку, сад із лікарськими травами, парк та інші локації садиби.
Керівництво музею розуміє, що запити відвідувачів трансформуються, тому і перелік послуг та активностей, які може запропонувати їх комплекс, повинен доповнюватися, — говорить представник організаторів, директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені. — Це не зобов’язує, а тільки надихає усіх працівників музею-садиби. Доказом є те, що протягом усього дня їх спілкування з великим потоком відвідувачів було наповнене ентузіазмом, захватом та посмішками, на що гості садиби відповідали їм увагою, захопленням, вдячністю та гарним настроєм.
Учасники заходу могли придбати сувеніри та тематичні здорові смаколики від місцевих виробників.
Проведення заходів на зразок Пироговського пікніка допомагає популяризувати ім’я видатного хірурга, розкриваючи потенціал цієї локації і сприяючи росту її популярності. Перспектива включення цього заходу в календар щорічних подій може збільшити туристичні потоки до садиби і розширити аудиторію відвідувачів.
Нагадаємо, Пироговський пікнік у Вінниці: повна програма та розклад заходу.