У Вінниці презентують ексклюзивний проєкт гастротурів «Смачна Вінниччина»
Незабаром Офіс туризму Вінниці здивує вінничан і гостей ексклюзивним проєктом «Смачна Вінниччина» з дегустацією страв за двома маршрутами: єврейським та молдовським.
Ініціатори хотіли б познайомити допитливих і спраглих з багатонаціональною родиною, що проживає на Вінниччині, з її історією та етнічною кухнею.
Адже це така ж культурна спадщина, як мова, мистецтво чи література, – каже директорка «Офіс туризму Вінниці» Тетяна Маєвська.
Єврейський колорит
Стартує цикл гастротурів подорожжю «Смачна Вінниччина. Єврейський колорит» за маршрутом Вінниця – Шаргород – Жмеринка. Вона здивує навіть найвибагливіших гурманів, і справа тут не лише у традиційній єврейській кухні.
Спершу учасники завітають до колишнього єврейського штетлу – Єрусалимки та поснідають в історичному пабі «Кінь у протигазі». У Шаргороді відвідають найстарішу синагогу в Україні, а також дізнаються, як торги і три ярмарки на рік перетворили невеличке українське містечко з давньою історією на великий торговельний центр з розвиненими ремеслами. А в колоритній Жмеринці можна буде побачити вокзал-корабель та історичний музей з унікальними роботами мікромінітюариста Михайла Маслюка.
На завершення цього екскурсійного проєкту всіх чекає єврейське застілля: обід у ресторані «Жмеринбург» з фірмовою фаршированою рибкою за рецептом XIX ст., хумусом, форшмаком та наливкою.
Тур стартує 18 вересня з площі Шевченка. Деталі та реєстрація тут.
Молдовський колорит
Наступна подорож – «Смачна Вінниччина. Молдовський колорит» – відбудеться 24 вересня за маршрутом Муровані Курилівці – Лядова – Могилів-Подільський. Під час другої подорожі презентують увесь молдовський шарм, який перейняв південь Вінниччини.
Розпочнеться все у Вінниці зі сніданку вертутою і кавою. А далі учасники екскурсії побувають у Мурованих Курилівцях, раніше відомих як Чурилівці, де зберігся палац з елементами замку, парк, а біля селища є джерело мінеральної води. У Могилів-Подільському побачать мальовничі краєвиди Дністра та дізнаються, як прикордонне розташування вносить свої родзинки у місцеву кухню, архітектуру та культуру. А в селищі Лядова побачать приголомшливу панораму долини та скельний монастир над Дністром.
Також екскурсантів чекає вінницько-молдовська кухня: мамалига з бринзою і головний смаколик подорожі – смажений дністровський карась в сметані з ароматним молдовським вином.
Ця подорож стартує 24 вересня з Центрального автовокзалу у Вінниці. Реєстрація тут.
Нагадаємо, секретами приготування японських суші та смажених пельменів із вінницькою малечею поділилась гастрогідесса Олена Павлова. Майстер-клас організували в одному із вінницьких ресторанів.