У Вінниці перевірили виконання протиепідемічних вимог в закладах громадського харчування
У Вінниці перевіряють дотримання санітарних вимог закладами громадського харчування під час карантину. Власників, які відверто їх ігнорують і наражають на небезпеку – себе та інших – представники держпродспоживслужби карають штрафом. Вони ж немаленькі — від 17 до 34 тисяч гривень.
Штрафи за недотримання санітарних вимог в умовах пандемії, ніхто не відміняв. Місця громадського харчування у Вінниці продовжують інспектувати фахівці Держспоживслужби, які перевіряють наявність антисептичних засобів, масковий режим та соціальну дистанцію між відвідувачами. В одному із таких рейдів - побувала знімальна група телеканалу ВІТА.
Зайшовши до одного з закладів міста представники держпродспоживслужби прискіпливо оглядають залу та місце бармена. І одразу зауваження — хлопчина без захисного щитка.
Бармен реагує миттєво - пірнає під стіл і дістає щиток, ще нерозібраний. Але це не єдине порушення. В закладі немає розмітки соціальної дистанції. В вільному доступі , без упаковки - трубочки та палички для розмішування кави та чаю. Окреме питання - до дезінфекції приміщення.
Нам адміністратор спочатку показала взагалі білизну — засіб, який є відбілюючим, але ніяк не дезінфікуючим. Також в закладі відсутні будь-які інформаційні матеріали умов обслуговування. Також відвідувачі не знають що їм потрібно заходити у масці, — зазначила представниця санітарного відділу Ганна Матвійчук.
Тож, на керівника складають протокол та виписують штраф. На останок – дарують інформаційний листок. Аби засвоїли вимоги до роботи кафе в карантинний період.
Після чого буде винесена постанова про накладення штрафу, адміністратор його сплатить, і сподіваємось, виправиться, — зазначила представниця санітарного відділу Ганна Матвійчук.
Другим під приціл потрапило кафе домашньої кухні. Приміщення невелике, утім, на малих квадратних метрах – є розмітка для дистанції між людьми. А на прилавку – гнівна інформаційна табличка.
І нарешті - вердикт. Підстав складати адміністративний протокол немає.
Були виявлені порушення: відсутність графіків температурного скринінгу працівників перед початком роботи, але сам безконтактний термометр нам показали. Також відсутні графіки вологого прибирання і дезінфекції. Але засіб дезінфікуючий ми теж побачили, він непротермінований, його можна використовувати, — зазначив головний спеціаліст Держпродспоживслужби Владислав Старинець .
Серед рекомендацій - відмовитись від багаторазового посуду на час карантину. Та придбати високотемпературну посудомийку.
Якщо мити посуд не окропом, на ньому може залишитися збудник COVID-19 від хворої людини, яка їла з цього посуду, — наголосила представниця санітарного відділу Ганна Матвійчук.
На закуску – заклад національної кухні. З порога в очі інспекторам потрапляє не упакована випічка. Працівник виправдовується.
- Только что приготовленная выпечка гарячая и должна остыть, потом её можно паковать!
- Значить вона має у виробничому приміщенні вистагти.
Окрім нагадування про одноразовий посуд та поповнення запасу масок, складають і протокол. Причина — вагома.
Не проводиться температурний скринінг працівників перед початком роботи, тому що ви нам ні термометра не показали, ні записів. Відсутні деззасоби для волого прибирання в кінці робочого дня. Засіб у пляшці, який ви показали є антисептиком для рук, він для прибирання не підходить. У вільному доступі розміщені палички та трубочки, які не мають індивідуального пакування, — наголосила представниця санітарного відділу Ганна Матвійчук.
Представники держпродспоживслужби запевняють: нічого зайвого від власників кафе та ресторанів не вимагають. Лише те, що гарантує безпеку і їхнім працівникам, і відвідувачам.