У Вінниці обговорили співпрацю бізнесу і закладів освіти для розвитку сфери гостинності

У Вінниці обговорили співпрацю бізнесу і закладів освіти для розвитку сфери гостинності

15:56 21.08.2024

У Вінниці 20 серпня відбулася зустріч і обговорення на тему розвитку сфери гостинності міста через співпрацю бізнесу і закладів освіти. Участь у ньому взяли представники закладів HoReCa, закладів професійної та вищої освіти і профільних департаментів Вінницької міської ради.

Зустріч відбулася у форматі круглого столу. Її організувала ГО “Вінницька асоціація гостинності “ХлібСіль” спільно з департаментами економіки і інвестицій, маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради.

Основне питання сьогодні – це те, що у сферу HoReCa приходить дуже малий відсоток випускників за професіями, які дотичні до нашої галузі. Студенти навчаються, а потім зникають з поля зору. Тому важливо, щоб бізнес і освіта поспілкувалися, виявили, в чому проблема, і вибудували алгоритм співпраці, адже попереду – новий навчальний рік. Сфера гостинності, як і інші галузі економіки, зараз дуже потерпає від дефіциту кадрів, і ми розуміємо, що без освітян ми не справимося, – зазначила голова Вінницької асоціації гостинності Інна Кривешко.

Серед запрошених учасників круглого столу були представники переважно мережевих закладів Вінниці, готелів та ресторанів, чотирьох закладів вищої освіти, п’ятьох професійно-технічних навчальних закладів і двох фахових коледжів Вінниці.

Загалом обговорення торкнулось таких питань:

  • стан співпраці, партнерство освіти й бізнесу для підвищення якості освіти;
  • заходи з мотивації здобувачів освіти, виявлення талантів;
  • алгоритм дій по вдосконаленню проходження практики під час навчання;
  • запити від закладів освіти до бізнесу;
  • визначення механізмів взаємодії та контактних осіб.

Серед проблем, які відзначали підприємці – відсутність базових навичок, незацікавленість у довгостроковій роботі та брак мотивації практикантів. Своєю чергою представники навчальних закладів звернули увагу, що галузь страждає і через окремих роботодавців, які сприймають студентів-практикантів лише як дешеву робочу силу і не зацікавлені у їхньому навчанні.

Має бути механізм заохочення студентів, щоб вони професійно зростали. Матеріальний дохід - це безперечно стимул, але студентам-практикантам потрібне менторство, щоб вони залишились у професії. Їх потрібно підтримувати, бо це молоді люди, які часто вперше потрапляють у дорослий колектив, – зауважила декан економічного факультету ДонНУ ім. В. Стуса Тетяна Орєхова.

Загалом ресторатори і представники навчальних закладів озвучували спільні проблеми і погодилися, що вирішувати їх потрібно також спільно. Таким рішенням стали пропозиції проводити мотиваційні лекції і майстеркласи від рестораторів, влаштовувати регулярні ярмарки вакансій, а також створити онлайн-платформу чи групу, де роботодавці виставляли б актуальні вакансії для студентів (не лише профільних факультетів).

Інна Кривешко запевнила, що Вінницька асоціація гостинності «ХлібСіль» готова стати посередником у цьому і найближчим часом сконтактує з усіма учасниками круглого столу, щоб розробити чіткий план заходів протягом навчального року. Йдеться найперше про налагодження комунікації і візити рестораторів і готельєрів у навчальні заклади з мотиваційними лекціями та майстеркласами.

Своєю чергою Вінницька міська рада в рамках реалізації Програм підтримки МСП та розвитку туризму готові підтримувати ці ініціативи, адже від цього залежить майбутній добробут і економічний стан всієї громади.

Останні пів року ми розробляли нову трирічну програму розвитку малого та середнього підприємництва. І абсолютна більшість підприємців, які брали участь у фокус-групах та інших наших зустрічах, якраз відзначали те, що проблема з людським капіталом, з кадрами є проблемою №1 для бізнесу… Започаткований нині діалог є надзвичайно важливим, щоб роботодавці та навчальні заклади знайшли точки дотику і надалі могли співпрацювати. Щоб кадри вже на етапі 1-2 курсу почали заходити у бізнес, знаходити там себе і своє перше робоче місце. Ми готові допомогти, тому що це відповідає пріоритету стійкості в роботі міської ради та її виконавчих органів, – підсумував директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Максим Мартьянов.

Нагадаємо, семінар "Туристична Вінниця і з чим її їсти" влаштували безкоштовно для адміністраторів, офіціантів, барменів, хостес та рецепціоністів вінницьких закладів. Учасникам розповіли історію та цікаві факти про Вінницю, а також влаштували командне змагання. Усе для того, щоб представники сфери гостинності знали, що розповідати гостям про Вінницю.

Читайте також

Бізнес під час війни як Вінниця долає виклики та створює нові робочі місця
Бізнес під час війни: як Вінниця долає виклики та створює нові робочі місця
Детальніше
Вінницькі студенти здобули 24 дипломи на Всеукраїнських змаганнях з робототехніки
Вінницькі студенти здобули 24 дипломи на Всеукраїнських змаганнях з робототехніки
Детальніше
У Вінниці завершилась серія тренінгів «Наше Коло»
У Вінниці завершилась серія тренінгів «Наше Коло»
Детальніше
У Вінниці провели Бранч можливостей для майбутніх підприємців
У Вінниці провели "Бранч можливостей" для майбутніх підприємців
Детальніше
Кафедра дронів у Вінницькій ІТ-Академії нові горизонти для освіти та технологій
Кафедра дронів у Вінницькій ІТ-Академії: нові горизонти для освіти та технологій
Детальніше
У Вінниці відкрили ще один клас безпеки - цього разу в ліцеї №18
У Вінниці відкрили ще один клас безпеки - цього разу в ліцеї №18
Детальніше