У Вінниці діти-переселенці готували "чорнобаївський" улич та віденський струдель
В п'ятницю, 13 січня, у Вінниці відбулися два смачних майстер-класи для дітей внутрішньо переміщених українців.
Перший з них відбувся в кафе "ULYCH", фірмовою стравою якого є, власне, "Улич". Це багет-піца на бездріжджовій паляниці, з соковитими начинками і різноманітними соусами. На майстер-класі малечу вчили готувати "Улич Чорнобаївський" - з салямі, кислим огірочком, шинкою і моцарелою.
Майстер-клас для малечі з Маріуполя, Херсона і Нової Каховки провів власник закладу Олександр Горчаков, якого багато хто знає ще й як учасника 10-го сезону телевізійного шоу "МайстерШеф". Діти були у захваті від процесу приготування, розповідей про пекельно гострі соуси "HellDaddy", і навіть від їстівних стаканчиків, з яких пили какао, поки їхні "уличі" запікалися.
Це вже другий такий майстер-клас, який ми проводимо для діток переселенців, - розповів Олександр Горчаков. - Ми з самого початку повномасштабного вторгнення рф доєдналися до волонтерства і продовжуємо цим займатися. Перші 4-5 місяців безкоштовно надавали їжу переселенцям, допомагали з житлом, необхідними речами для вагітних і не тільки... В нас тут був волонтерський центр, по суті, а не заклад. Дуже багато людей було. А зараз допомагаємо більше донатами на якісь збори. Ну і от діток також підтримуємо. Їм потрібно це.
А вже по обіді розпочався майстер-клас у готельно-ресторанному комплексі "Затишок". Його учасників також вчили вчили готувати фірмову страву закладу - віденський струдель з яблуками. Як розповіла шеф-кухар Тетяна, унікальність цієї страви в тонесенькому тісті, щоб воно аж просвічувалося.
Діти по черзі додавали воду, яйця і оливкову олію до муки. Наввипередки просили домішати інгредієнти в начинку з яблук. Навіть розтягували тісто усі разом. В процесі хтось з дітлахів почув мелодію "Щедрика", що грала фоном у закладі. Оскільки малеча знала слова, то всі разом захотіли заспівати. Це був дуже зворушливий момент. Після цього їм розповіли історію пісні, й те, як її мелодія, що народилась на Вінниччині, стала символом Різдва у всьому світі, - інформує Вінницька міська рада.
Це перший подібний майстер-клас у закладі, однак переселенців там теж підтримували з початку повномасштабного вторгнення.
В перші місяці, коли люди масово їхали, наш готель був переповнений втричі. Іноді навіть в двомісному номері було 9 осіб. І з собаками, і з кроликами, і з пташками були сім’ї. Вони тут зупинялися і їхали далі. Ми намагалися дати прихисток і таким чином допомогти, – розповіла Світлана Дмитренко, директорка "Затишку".
Зазначимо також, що обидва заклади, які безкоштовно провели сьогоднішні майстер-класи, є учасниками першої міської гастрономічної мапи "Смачна Вінниця". Детальніше про це можна дізнатися за посиланням.
Нагадаємо, у Вінниці відбувся кулінарний майстер-клас у рамках впровадження "Інтеркультурної стратегії Вінницької міської територіальної громади". Учасники заходу досліджували особливості подільської кухні та готували страви разом з гастрогідесою Оленою Павловою.