Туристична конференція і симпозіум виноробів відбулись у Вінниці
У Вінниці тривають дні винної культури Vinnytsia Wine Days, присвячені темам виноробства і туризму. Вони стартували із великих професійних подій: 25 травня відбулась міжнародна конференція про еногастрономічний (винно-гастрономічний) туризм, а 26 травня - симпозіум виноробів.
Ці події стали майданчиком для обміну досвідом між професіоналами галузі виноробства, гостинності та туризму. Адже мета Vinnytsia Wine Days - популяризувати бренд "українське вино", розвивати культуру споживання напоїв, а також просувати Поділля як перспективний регіон для виноробства та еногастрономічного туризму.
Конференція відбулась у Вінницькому торговельно-економічному інституті ДТЕУ і зібрала близько сотні учасників. Як все було, читайте за посиланням. А оскільки енотуризм є невід’ємною частиною гастрономічного туризму, у перерві гостей конференції пригощали стравами подільської кухні. Вони змогли посмакувати оселедцем з товстолоба на буряково-сирній піні і картопляно селеровому мусі; печеними манзарі з солоним сиром; печінковим рієтом з вишнею; запеченими шпарагами у почеревині, халвою з коноплями і волоськими горіхами на десерт та іншими локальними смаколиками.
Другий день Vinnytsia Wine Days розпочався із міжнародного симпозіуму виноробів, який був присвячений відновленню членства України в Міжнародній організації виноградарства та виноробства. Це важлива подія, що відбулася восени 2022 року, адже членство в організації відкриває більше можливостей по просуванню українських вин за кордоном, зокрема й подільських.
Я радий вітати вас на першому вінницькому фестивалі присвяченому вину в такому масштабі, - звернувся до присутніх почесний президент Vinnytsia Wine Days Володимир Гігінеішвілі. - Ми сподіваємося, що цей захід приживеться у Вінниці. Це наша велика надія і віра в те, що в Україні все буде добре, а Поділля поверне собі славу виноробного краю. Ми звикли бачити на полицях наших магазинів бренди іноземних вин, але саме Україна славиться своїм розвиненим сільським господарством, в якому виноробство має несправедливо малу частку. Тому ми маємо амбітні плани розвивати і відроджувати те, що вже колись мали. Більше 10 років тому я почав займатись виноробством, і можу впевнено сказати: ми маємо неабиякий потенціал, варто лише почати.
Участь в обговореннях симпозіуму взяли не лише українські винороби, а й фахівці з Грузії, Молдови та Іспанії. А одну з панелей присвятили темі відродження Поділля як виноробного регіону, що було втрачено упродовж ХХ століття. Її учасниками стали провідні винороби Поділля: Володимир Гігінеішвілі ("Винний дім Гігінеішвілі", Корделівка), Богдан Павлій ("Bohdan`s winery", Бакота), Оксана Буячок ("Father’s wine", Гусятин), Володимир Зелениця ("Родинна виноробня Зелениці", Кам’янець-Подільський) і Тарас Кубаль (Городківка). Зокрема, Богдан Павлій, який займається виноробством ще з 2000 року, дав цінні поради з власного досвіду та розповів, чому на Поділлі варто вирощувати сорти винограду саме для білого вина.
Також на цій панелі виступили дослідники, які розповіли про розвиток виноградарства і виноробства на Поділлі. Серед іншого, дослідниця і журналістка Ірина Пустиннікова показала цікаві фото 1935-37 років із традиційного виноробного свята "Винобрання", яке проходило у Заліщиках, куди з’їжджалася польська знать.
Мені дуже сподобалось, як режисер Роман Заєць говорив про те, що вино, це філософія і метафора. Історія вінницького виноробства - це теж така метафора виноградної лози, яка пробивається й долає дуже багато перешкод. І дійсно виноробство понад століття, а то і півтора, в нас так чи інакше стикалося з дуже серйозними викликами. Впевнений, що сьогоднішні учасники цієї історії вже не дозволять занепасти цій справі й відродять її, - зазначив директор департаменту маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради і модератор панелі Олександр Вешелені.
Vinnytsia Wine Days триватимуть до 28 травня. У суботу та неділю публіка зможе продегустувати вина понад 15 українських виноробень і переможців дегустаційних конкурсів у ресторані "Тифліс", а також почути цікаві виступи в туристичному хабі Visit Vinnytsia. Повна програма заходів - за посиланням.
Організатори:
- ТОВ "Експедіа",
- ГС "УКРСАДВИНПРОМ",
- Одеський національний технологічний університет,
- департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради.
Нагадаємо, 25 травня у Вінниці стартували Дні винної культури Vinnytsia Wine Days. Це нова подія у винному календарі України, яка розпочалась із міжнародної конференції про еногастрономічний туризм. Це вид туризму, який присвячений темі вина і є зростаючим сектором світового туристичного ринку.