П'ять гастрородзинок Вінниччини потрапили у "Фуд-гід Україною"

П'ять гастрородзинок Вінниччини потрапили у "Фуд-гід Україною"

14:26 04.01.2023

У фуд-гід Україною від агенції сторітелінгу та інтернет-журналу Platfor.ma потрапили п’ять гастрородзинок Вінниччини. Серед них - каша "Зозуля", голубці часів королеви Бони, вареники з піском та інші.

Про це повідомляють на офіційному туристичному сайті Вінниці.

"Фуд-гід Україною" - це проєкт про незвичайні та надзвичайні українські страви. До нього увійшли 30 рідкісних рецептів місцевої кухні, якими поділились самі українці.

Вергуни, балабеники, коржі, крумплі чи навіть кров’янка - українська регіональна кухня має сотні і тисячі страв, які здатні не лише нагодувати, а й здивувати! Ми впевнені, що світ повинен знати про рецепти, без яких не обходиться щоденний і святковий стіл на Полтавщині, Поділлі, Донеччині, Буковині, в Криму та на Слобожанщині - одним словом, у кожному з регіонів України. Саме тому ми оголосили конкурс, де попросили українців поділитись рідкісними рецептами своїх сім’ї, села, містечка чи регіону. Ми отримали понад 300 рецептів з усієї України та обрали серед них тридцятку, яка вразила нас найбільше - незвичністю приготування, важливою історією чи неймовірними традиціями. Саме ці страви і складають наш "Фуд-гід Україною" - кажуть у Platfor.ma.

До цього переліку увійшло аж п’ять страв з Вінниччини - найбільше у порівнянні з іншими регіонами (стільки ж рецептів - із Львівської області).

Каша "Зозуля"

Основними інгредієнтами цієї каші є пшоно і насіння маку. Готується "Зозуля" на молоці, з додаванням яєць, цукру, вершкового масла і дрібки солі.

У спецпроєкті зазначають, що цю кашу уважно дослідили та не знайшли жодних аналогів по всій Україні. Тому Якушинецька громада і вирішила внести кашу "Зозуля" до Обласного переліку об’єктів нематеріальної культурної спадщини, щоб точно зберегти унікальний рецепт, який передається в селі вже понад три покоління.

П'ять гастрородзинок Вінниччини потрапили у "Фуд-гід Україною"

Голубці часів королеви Бони

Рецепт дуже незвичайний, бо ці голубці насправді - свинячі ребра, обваляні в сухому пшоні й загорнуті у квашені листки капусти. Страву запікають у печі чи духовці і подають зі сметаною.

Я про цей рецепт дізналася від дуже старенької бабусі з села Барські Чемериси. Саме з того горба польська королева, італійська принцеса Бона Сфорца у 1532 році оглянула місцевість і вирішила створити наше місто Бар, в честь свого рідного Барі. Тому ці голубці готуються до урочистих подій і мають таку назву - голубці часів королеви Бони, - описує в спогаді Оксана Бас з Барської громади.

П'ять гастрородзинок Вінниччини потрапили у "Фуд-гід Україною"

Вареники з сиром і шкварками

У Platfor.ma кажуть, що вареники з сиром з давніх часів обожнювали на території України. Проте вживали не як щоденну страву, а подавали з різних приводів, залежно від регіону. На Львівщині та Закарпатті їх готували на весілля, на Лемківщині - на хрестини, у північній Гуцульщині - на обід після похорону, багато де - частували матір після пологів, пригощали на толоках, обжинках і на масляну.

П'ять гастрородзинок Вінниччини потрапили у "Фуд-гід Україною"

Вареники з піском

Родовід цієї унікальної страви, як зазначають у проєкті, ймовірно, починається сотні років тому на Полтавщині й Чернігівщині. Для начинки цих рідкісних вареників використовують сало, з якого витоплюють шкварки. А в процесі підсипають борошно, яке вбирає жир і смажиться, через що потім хрумтить на зубах, немов пісок.

Моя бабуся варила такі вареники, тільки називала їх трохи апетитніше, ніж з піском - "із зажарочкою". Виходили дуже смачні, а якщо ще й змазати вареники жиром, в якому пеклася домашня ковбаска, то взагалі виходила смакота - описує Анастасія з села Вернигородок Вінницької області.

П'ять гастрородзинок Вінниччини потрапили у "Фуд-гід Україною"

Коржі з маком

Коржі з маком та медом заведено випікати на свято Маковія та на Яблучний спас. Попри те, що у рецепт приготування майже всюди додавали щось своє та самобутнє, набір інгредієнтів був незмінний – пісний корж, мед та мак. У Platfor.ma також звертають увагу, що в деяких регіонах цю страву називають "шулики" чи "ламанці".

П'ять гастрородзинок Вінниччини потрапили у "Фуд-гід Україною"

У "Фуд-гід Україною" потрапили й інші страви подільської кухні. Зокрема знаменита Зіньківська чорна ковбаса з Хмельниччини, яку можна скуштувати і в Вінниці, а також лежні та розрепанці (невеликі пиріжки з начинкою, скріплені лише по краях).

З переліком усіх 30 страв, історіями їх виникнення, покроковими рецептами приготування і спогадами тих, хто ними поділився, знайомтесь у великому спецпроєкті Platfor.ma - "Фуд-гід Україною".

Читайте також

Інтелектуальний батл до Дня студента вінницька молодь змагалась за звання найкмітливішої команди
Інтелектуальний батл до Дня студента: вінницька молодь змагалась за звання найкмітливішої команди
Детальніше
Вінничан запрошують на семінар з безбар’єрності сфер туризму та гостинності
Вінничан запрошують на семінар з безбар’єрності сфер туризму та гостинності
Детальніше
У Вінницькій бібліотеці відкрили виставку творчих робіт «Барвиста Україна»
У Вінницькій бібліотеці відкрили виставку творчих робіт «Барвиста Україна»
Детальніше
Музика, творчість і благодійність_ як Вінниця відзначила День працівників культури
Музика, творчість і благодійність: як Вінниця відзначила День працівників культури
Детальніше
Вінницькі вокалісти здобули перші місця на міжнародному конкурсі мистецтв «Infinity fest”
Вінницькі вокалісти здобули перші місця на міжнародному конкурсі мистецтв «Infinity fest”
Детальніше
Зеленський відзначив вінницьких митців почесними званнями
Зеленський відзначив вінницьких митців почесними званнями
Детальніше