Вінничанка пропонує провести фестиваль автентичного Подільського смаколика

Вінничанка пропонує провести фестиваль автентичного Подільського смаколика

12:25 09.08.2021

На Вінниччині взялись відновити рецепти десертів, які передавались від пращурів. Вінничанка Алла Мельник пропонує дізнатися більше про те, як наші бабусі пекли шуліку, з чого пробили "праники" та які інгредієнти клали в начинку до пирогів. А ще у планах дослідниці – провести на Вінниччині фестиваль автентичного смаколика, приготованого суто із місцевих продуктів, фруктів та ягід.

У кожній родині є своя "коронна страва". Її рецепт передається від пра-прабабусь вже не одне сторіччя. Як рецепт борщу – у кожної жінки є свій "секретний" інгредієнт, який надає унікальності традиційній національній страві. Хтось полюбляє класти в борщ чорнослив, хтось не уявляє борщу без квашеної капусти. Інші не розуміють смак страви без м’яса, а дослідники подільської кухні відновили рецепт борщу із вишнями, який вже став одним із туристичних принад Вінниччини.

Такі старовинні рецепти є в скарбничці чи не в кожної господині. У процесі приготування рецепти вдосконалюються, додаються нові інгредієнти – але в будь-якій страві головним інгредієнтом є дрібка любові і турботи. До прикладу, якщо запропонувати жінкам із однакового набору продуктів приготувати страву – у  всіх вийде абсолютно різний смак. І тут якраз справа в послідовності та технології приготування, секретних лайфхаках господинь та, власне, самого старовинного  рецепту.

Вінничанка пропонує провести фестиваль автентичного Подільського смаколика

На Вінниччині взялись відновити рецепти тих десертів, які передавались від пращурів. Вінничанка Алла Мельник пропонує відновити та створити смаколик із врахуванням подільських особливостей.

Традиції є тими цеглинками, без яких немає нашої самобутності. Ми зараз є свого роду носіями інформації від наших прабабусь та прадідусів до майбутніх поколінь. В Україні, і у Вінниці зокрема, проводяться фестивалі їжі. Тож чому б не пригощати гостей забутими, але не менш смачними рецептами наших предків?, - говорить Алла Мельник.

Вінничанка розповідає, що у своїй скарбничці має не один десяток рецептів страв, які передавала їй бабця Ганна.

Саме вона привила мені з дитинства любов до традицій, і завжди наказувала мені не забувати свої коріння та передавати своїм дітям традиції нашого роду, - розповідає Алла.

Вінничанка пропонує провести фестиваль автентичного Подільського смаколика

Ідея створити свій, вінницький смаколик, виникла у дослідниці під час проживання в Індонезії. Зокрема, після відвідин фестивалю їжі в Убуді. Там Алла познайомилася з місцевими стравами. Ні, це не були страви фаст-фуду – це був фестиваль саме національних страв, які віками готують в Індонезії. Тож і вирішила дізнатися більше про цікаві рецепти десертів, які готували газдині на Вінниччині.

На Вінниччині є багато тих, кому не байдуже збереження, відродження традицій кулінарної культури. Згадаю кілька прізвищ, які живуть цим, діляться і звичайно прокладають оту стежку від минулого через сьогодення в майбутнє мистецтва кулінарії. Це, зокрема, Оксана Бас (дослідниця з Бару), Олена Павлова (дослідниця Подільської кухні), Артем Шпигель (Ресторація Шпигель). А ще – Віктор Бронюк, який мріє про створення вінницької родзинки-ресторану за незвичайними рецептами подільської землі. Список можна продовжувати, адже є багато господинь-скромниць які б могли зробити внесок в збереження традицій кулінарії, але іноді елементарно не знають як це зробити і звідки почати, - каже пані Мельник.

Вінничанка пропонує провести фестиваль автентичного Подільського смаколика

Алла пропонує створити сувенір "Подільський смаколик". У ньому будуть враховані особливості місцевої кухні.

Сухофрукти або сушні, які колись сушили у кожній оселі; можливо вишневі начинки, так як на вишні багата подільська земля. Кожен кондитер знатиме свої "секретні" інгредієнти. Головна умова – ці інгредієнти мають бути "наші", вінницькі – тобто плоди подільської землі. Такі смаколики можна виготовляти у формі впізнаваних туристичних родзинок міста: водонапірна Вежа,  фонтан,  арка Мархеля тощо. А ще ці смаколики мають бути  "сухими", без додавання  продуктів, які швидко псуються – адже сувенір із Вінниці можуть вести не лише в сусідні області, а й за кордон, - продовжує пані Алла.

Допоки "ідеальний рецепт"  Подільського смаколика  ще вдосконалюється, Алла Мельник спільно із гастродослідниками готують конференцію. Справа в тому, що сувенір "Подільський смаколик" - це не лише можливість  кондитерам та кулінарам розширити можливості для бізнесу та реалізувати стартапи. Також це можливість заявити про Вінниччину на закордонних "солодких" кондитерських фестивалях. Тож долучитися до конференції зможуть не лише студенти історичних факультетів, а й ресторатори, представники сфери туризму, власники бізнесу, та, власне, кулінари і кондитери. В подальшому планується провести і фестиваль смаколика, де будуть представлені виключно Подільські традиційні десерти, приготовані за старовинними родинними рецептами.

Вінничанка пропонує провести фестиваль автентичного Подільського смаколика

Однак, як запевняє Алла Мельник, головна мета конференції – відкрити Вінниці, Україні та світу традиції приготування тих чи інших десертів, які передавалися в родинах віками.

Найголовніше, що колись в майбутньому хтось так само намагатиметься зберегти та примножити традиції свого роду. Можливо, вже за кілька десятиліть фестиваль "Подільського смаколика" буде оповитий низками  переказаних здавна легенд. А за кілька століть і сам смаколик зможе стати легендою, родом із Вінниччини, - говорить Алла Мельник. 

Нагадаємо, На Вінниччині відбудеться кулінарний фестиваль

Читайте також

Вінницький танцювальний колектив “Радість” виступив на Міжнародному фольклорному фестивалі у Фінляндії
Вінницький танцювальний колектив “Радість” виступив на Міжнародному фольклорному фестивалі у Фінляндії
Детальніше
Фестиваль вареників у Вінницькому ліцеї_ кулінарна традиція на підтримку армії
Фестиваль вареників у Вінницькому ліцеї: кулінарна традиція на підтримку армії
Детальніше
У Вінниці підбили підсумки XI книжкового фестивалю «VinBookFest»
У Вінниці підбили підсумки XI книжкового фестивалю «VinBookFest»
Детальніше
Вінницький борщ на вишні представили на Міжнародному фестивалі гастрономії
Вінницький борщ на вишні представили на Міжнародному фестивалі гастрономії
Детальніше
На ВІННИЦіЯнському фестивалі для оборонців зібрали понад 400 тис. грн
На ВІННИЦіЯнському фестивалі для оборонців зібрали понад 400 тис. грн
Детальніше
У Вінниці триває дводенний VinBookFest - другий день присвячений молоді
У Вінниці триває дводенний VinBookFest - другий день присвячений молоді
Детальніше