Презентували книгу з рецептами популярних єврейських страв, які готували у Вінниці
27 грудня у 10-ій експозиційній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулася презентація книги Борислави Липневої "Кухня східноєвропейських євреїв-ашкеназі".
Авторка - журналістка та старша наукова співробітниця Музей Шолом-Алейхема, філії Музей Києва. Вона також представила ще одну свою дослідницьку роботу - книгу "Сім художників Закарпаття єврейського походження ХХ століття", розпочату під час змушеного перебування в Ужгороді у березні 2022 р. На захід було запрошено групу Благодійний єврейський центр "Хесед Емуна".
Книга "Кухня східноєвропейських євреїв-ашкеназі" містить 58 рецептів популярних єврейських страв, які авторка записувала з вуст своїх сусідів, коли мешкала в районі Вінниці з історичною назвою Єрусалимка, і вже працюючи у музеї Шолом-Алейхема і контактуючи з представниками єврейських громад з різних куточків України. Кухня ашкеназів - євреїв Європи і України, зокрема, має багатовікову історію, - інформують на сторінці Вінницького обласного краєзнавчого музею.
Основу кулінарної традиції складає низка правил, які тісно пов’язані з релігійними звичаями єврейського народу. Книга доступно і цікаво розповідає про історичні особливості харчування і улюблені страви, які не втрачають своєї актуальності і в наш час, тому що вони економні, ситні і оригінальні.
Нагадаємо, у Вінниці презентували документальний фільм "Повернення. Василь Кричевський". Сорок сім хвилин, останній кадр, титри та гасне екран… В залі тиша, після якої глядачі обмірковують побачений документальний фільм - "Повернення. Василь Кричевський".