Ковбаса на очереті та каша зозуля: стародавні рецепти страв на виставці Гастроспадщини Вінниччини
Ковбаса приготована на очереті та унікальна каша, внесена до нематеріальної спадщини України. Це невелика частина страв представлених на виставці Гастроспадщини Вінниччини.
Кашу зозулю в родині Надії Вісіцької готують понад 100 років. А у Дашківцях – ще довше. Рецепт страви, яку додали до нематеріальної спадщини України, жінці перейшов від мами та бабусі. Це одна зі страв, якими частували на виставці гастроспадщини Вінниччини.
Також пригощали Китайгородською ковбасою. Готується вона зі свинини з перцем та сіллю. А для темного кольору додають не барвники, а кров.
А ще голубці, біґус, декілька видів каш і обрядового хліба. Загалом – чотирнадцять страв з такої ж кількості населених пунктів Вінниччини.
Гастроспадщина — один з елементів національної культури. Тож до Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва відзначили кращих з кращих в області. Нагородили й колектив Вінницького обласного центру народної творчості з нагоди 85-річчям.